Vlaamse cavia club…
Random header image... Refresh for more!

Rassen en standaarden

Wie voor cavia’s opteert, heeft een ruime keuze uit een massa rassen en variëteiten:

– Gladharen (agouti, eenkleurige, patroon, tekening of wit)
– Gekruinden (Amerikaans of Engels)
– Borstelharen
– Ruwharen (met Rexen en US-Teddy’s)
– Langharen (met gladde of gegolfde beharing, met of zonder kruin).

De vorige rassen zijn ook ‘verkrijgbaar’ in Satijnversie. In België zijn enkel Gladharen en Gekruinden in Satijn erkend. Alle andere rassen kunnen dus niet op tentoonstellingen gebracht worden. In pakweg de Verenigde Staten zijn alle rassen in Satijn eveneens op tentoonstellingen te zien.

In België wordt gekeurd volgens de Belgische Standaard. Tijdens Europese Shows wordt gekeurd volgens de Europese Standaard, waarop de Belgische geënt is. Toch zijn er nog enkele verschillen. In de Europese Standaard wordt gekeurd volgens leeftijdsklassen en worden er gewichtsindicaties per leeftijdsklasse gegeven.
Zo worden cavia’s in de C-klassen (tussen 3 en 5 maanden) geacht tussen de 450 gram en de 850 gram te wegen. In de B-klasse (tussen 5 en 8 maanden) varieert het gewenste gewicht tussen 850 en 1050 graam, terwijl in de A-klasse (ouder dan 8 maanden het gewicht begrepen zit tussen 1050 en 1700 gram. Ook hier weer zien we dat de parallel met de Europese Standaard in de Belgische niet steeds anagehouden werd. Het maximumgewicht in Europa ligt dus hoger dan de Belgische 1400 gram.